Doorgaan naar hoofdcontent

Vakantie aan de Ourthe deel 1

Dag 1 & 2



Dag 1 (Voorbereiding, aankomst en snel vissen)




De voorbereidingen zijn getroffen. Al enkele weken ben ik druk bezig geweest met het verzamelen van de juiste spullen voor deze korte vakantie. De vloer van onze tweede slaapkamer lag al dagen vol met al het vismateriaal dat ik nodig had voor een geslaagde vakantie 
Mijn rugzak met alle vliegdozen, leaders, tangetjes, vliegenvet, lijnvet etc. Daarnaast twee grote tassen met bindspullen zodat ik ter plekke eventueel wat bij zou kunnen binden. Twee hengels in hun kokers en mijn schepnet. Daarnaast natuurlijk ook mijn waadpak en vliegvisvest. Ook een onmisbare waadstok (noordic walking stok) en zakmes gingen mee. 
En natuurlijk de nodige camping uitrusting. 



Na een kleine 3 uur rijden was ik aangekomen op camping l'Ourthe (http://www.campingdelourthe.be/bhome.html) . Een mooie camping aan een doodlopende weg langs de rivier. Met mooie staanplaatsen en goedkope overnachtingen was deze camping uitermate geschikt. De zeer vriendelijke en gastvrije eigenaresse en eigenaar maakten het verblijf tot een aangename ervaring.
Na het zeer rap opzetten van de tent en het uitpakken van alle spullen was het tijd om richting het dorp te gaan. 


Uiteraard was een bezoek aan de plaatselijke viswinkel de eerste bestemming. Ervaringen en adviezen van de lokalen zijn vaak onmisbaar (heb ik ervaren in Frankrijk). Een klein maar uitgebreide winkel van Chez Thierry was het bezoeken waard. Na wat nodige spullen gekocht te hebben en wat goed beantwoorde vragen over de vergunningen restte mij alleen nog de vraag: "Welke vliegen adviseert u?". Al snel greep Thierry in zijn vliegen assortiment en kwam met het volgende voorstel:



- Bi Visible
- Royal Coachman
- Pfau (Red Tag met grizzly Hackle)
- Grijze meivlieg imitatie 
- Soort wickhams fancy (gok ik) 

Het grootste deel voor de hand liggende vliegen. Ik ging er eigenlijk ook van uit dat de meeste vissen deze vliegen al wel 100 x voorbij hadden zien komen. Uiteindelijk bleek de Royal Coachman nog redelijk succesvol op de kopvoorn. 

Na de nodige boodschappen te hebben gedaan was het tijd om de rivier te verkennen. Het is een mooie rivier met veel plekken waar je de vissen al zag stijgen. Veel vissers lieten zich verleiden om direct aan de camping te vissen. Deze vissen waren echter te geconditioneerd om ook maar in wat voor aas ook te happen. 
Na een kleine kilometer te hebben gelopen werd mij snel duidelijk dat deze rivier werd gedomineerd door de kopvoorn en barbeel. om de 20 meter waren de barbelen volop aanwezig in combinatie met de kopvoorn langs de oevers. Uiteraard zijn dit ook leuke vissen om op te vliegvissen, maar niet de vis waar voor ik ben gekomen. 

Het was al wat laat geworden maar toch besloot ik het erop te wagen en liep langs de camping de rivier af. Hoewel ik weinig vis zag stijgen probeerde ik hier en daar toch even een vliegje uit. Ik zag veel Iron Blue duns hatchen dus leek mij dit een logische keus . 



Een paar stijgende vissen, wat spetters in het water bij de vlieg maar helaas niks. Toch maar eens proberen met een Yellow Sally CDC #20. Deze bleek wat succesvoller. Al snel steeg een kopvoorn en pakte met een flinke spetterpartij mijn vlieg. 



Hier bleef het bij voor deze dag.

Dag 2 (Snuiten, wrijven en toch vis) 


Vroeg opstaan, brood halen en vol er tegen aan dacht ik. Helaas gooide mijn hooikoorts wat roet in het eten. Deze dag werd gekenmerkt door extreem veel graspollen en, ondanks mijn medicijnen, was het voor mij zeer onaangenaam. De eerste helft van de dag bleef ik in mijn tent al niesend en wrijvend in mijn ogen hopende op wat wind/regen die de pollen wat zou verdrijven. 

Gelukkig kwam er in de middag een zeer kleine maar welkome bui over de camping. Al snel hierna ben ik nog even de rivier in geweest al vissende met een Royal Coachman aan de leader. Een paar mooie formaten kopvoorn waren het resultaat. 

Een daarvan heb ik op camera vastgelegd. Toch mooi als je een Go Po (in mijn geval Denver Cam) op je waadstok kan monteren. 


Wordt vervolgd...........................

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Ourthe 2017

De Ourthe eind september Last minute heb ik besloten toch nog een aantal dagen te gaan vissen aan de Ourthe. Ondanks de regenachtige weken probeerde ik een geschikte periode te vinden met een beetje zon. Dagen lang hield ik buienradar in de gaten en keek ik mij scheel op de waterstanden. De week van 18 september zag er veel belovend uit. Wat een prachtige week bleek dit te zijn. Alleen de dinsdag een beetje regen (hooguit 5 minuten) en de rest van de week prachtig zonnig weer met hier en daar een wolkje.  Ik ga altijd goedkoop met de tent. Ondanks de koude nachten was het redelijk uit te houden. En dan nu het visverslag! Dag 1  Ik stapte de rivier in en begon direct een aantal stenen om te draaien om te zien welke insecten op dit moment aanwezig waren. In mijn vest heb ik een aantal insecten potjes zitten zodat ik deze goed kan bestuderen en vervolgens terug kan zetten.  Zwarte steenvlieg   -    BWO   -    Cream ...

Streamers voor de Forelvijver

Forel Streamers   Het vliegvissen in de forelvijver vind ik ontzettend leuk. Ik doe dit ongeveer één keer in de maand. Nou heb ik niet veel problemen met het vangen van de forel op de vlieg. Wel zie ik de vliegvissers naast mij soms wat zuur kijken omdat het niet lukt. Zij hebben wat streamers gekocht in de plaatselijke viswinkel en proberen deze dan uit. Vaak resulteert dit in een middag vloeken en zuchten. Ik kijk dan altijd even om me heen of het misschien aan de manier van werpen ligt of het materiaal dat ze gebruiken. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet het geval is. Nu wordt mij vaak gevraagd welke streamers werken en hoe ik dat weet. Hoe weet je welke streamers werken? Dit is vrij makkelijk. Vaak staan er vissers met een net vol forel langs de kant. Zij gebruiken vaak powerbait of iets anders met een kleurtje. Ik ga dan altijd even langs om te vragen welke kleur zij gebruiken. Meestal geven ze geen antwoord als ze zien dat jij o...

Vlieg voor Ruisvoorn

Vangt Ruisvoorn Simpeler kan ik het niet omschrijven. Deze vlieg is echt een aanwinst voor elke vliegendoos. Vooral de Ruisvoorn pakt deze vlieg vrijwel direct zodra deze op het water land. Een heel fijn pluspunt is dat deze vlieg zeer eenvoudig te binden is! Dit patroon komt uit het boek "CDC Evolution" en wordt daar de "Arpo"genoemd. In het boek binden ze de vleugel helemaal naar achteren en laten ze geen CDC naar achteren uitsteken. Zelf heb ik gemerkt dat het patroon beter functioneert met de vleugel recht omhoog en met 1 a 2 uitstekende strengen CDC. De beste kleur tot nu toe is natural grey. Bindinstructie: Haak: TMC 100 #16  Bindraad: Grijs Veer: CDC natral grey  Zet de draad op de haak tot aan de haakbocht.  Pak een langere CDC veer en bind deze in aan de punt van de veer (bovenkant).  Wikkel de veer om de haak naar voren tot aan 2 mm van het oog. Bind het hier vast. Knip de dikke onderkant van de CDC veer af en pak alle fi...