Forelvijvers
Net zoals ik in het begin kan ik mij voorstellen dat sommigen moeite hebben met forellen vangen op de vlieghengel in de forellenvijver. Dus hoe pak je dit nou goed aan?
Allereerst de uitrusting:
Een vlieghengel met enig bereik is zeer handig. Daarom is een aftma #5 hengel met een lengte van 8,6 ft of 9,0 ft zeker aan te raden. Het afstandwerpen wordt hierdoor veel makkelijker. Het is zeer pijnlijk als andere namelijk wel de juiste afstand kunnen werpen om de forel aan de haak te slaan.
Ook een sterke maar lichte reel met een goed lijn is zeer belangrijk. Het is namelijk verstandig om altijd een drijvende lijn en een zink-tip lijn bij de hand te hebben.
Ook een sterke maar lichte reel met een goed lijn is zeer belangrijk. Het is namelijk verstandig om altijd een drijvende lijn en een zink-tip lijn bij de hand te hebben.
Zelf geef ik de voorkeur aan een lijn van het merk Rio of Scientific Anglers. Nu heb ik op marktplaats een geweldige aanbieding met een prachtige reel en reserve spoel voor beginners. Er zit een drijvende Rio Gold lijn op ( een van de beste lijnen op de markt ) en een zink-tip lijn op de reserve spoel. Dit is de ideale beginners uitrusting wat betreft Reel. De Reel is van het bekende merk Vision.
Deze reel is nu van gelukkige eigenaar gewisseld. Ik wens de koper veel geluk en mooie vangsten met behulp van de lijnen en reel.
Nu de vliegen:
In de winkel vind je veelal aparte patronen voor forel. Er zijn er zoveel dat je eigenlijk moeilijk kan kiezen. Hoe maak je nou de juiste keuze?
Opzich hoeft de vlieg niet een realistisch uiterlijk te hebben. Felle kleuren en wat glitters zijn vaak voldoende. Waar je wel goed op moet letten is de haakmaat. Koop ze niet te groot.
Verder is het eigenlijk beter om je vliegen lekker zelf te binden of van een ervaren vliegvisser te kopen. Deze patronen vind je namelijk niet in de winkel en werken vaak het beste. Zoek een leuk en realistisch patroon op en vervang bijvoorbeeld de pauwenveren die het lijfje vormen door glinsterende dubbing. Zo valt je vlieg net even wat meer op en kan het verschil maken tussen een aanbeet en het laten lopen (zwemmen) van de vlieg.
Ik heb nog een patroon dat eigenlijk altijd werkt.
Deze streamers gebonden op haakmaat 8 werken eigenlijk altijd wanneer niks anders werkt. Klinkt niet heel logisch, want je zou kunnen zeggen dat ze dus altijd werken. Nee deze werken zeker niet altijd. Maar werken wel wanneer de forel niet te vinden is of niet duidelijk aan het aasen is. Het mooie aan deze streamers vind ik persoonlijk dat alle vliegvissers die niks vangen deze maar graag ook eens willen proberen. Het kan misschien wat arrogant overkomen, maar ik vind dit meer een eerbetoon aan de franse ontwerper van wie ik deze vlieg heb gekregen. In het begin kan ik mijn lach niet inhouden toen hij zei dat deze streamer het super zou doen. Ik lach nog steeds, maar dat komt door de grote vangsten.
Opzich is het patroon niet erg lastig. Gewoon twee goudkralen op de haak zetten, wat marabou veren in de staart en wat cactus chenille voor de kralen binden om net even wat meer aandacht te trekken. De rest vertel ik niet, want ook deze staan op marktplaats.
Laatste tip:
Als laatste wil ik nog wel even kwijt dat stil op een plek staan echt een killer is voor je vangst. De forellen zwemmen steeds ergens anders heen. Als je op een plek blijft staan vang je met wat geluk twee forellen. Blijf daarom in beweging. Als vliegvisser heb je het voordeel dat je de uitrusting en het aas makkelijk in je zak stopt en meeneemt. Maak hier gebruik van en loop lekker rond.
Reacties
Een reactie posten