Doorgaan naar hoofdcontent

Dagje Berenkuil

Forellen in het zonnetje


Gisteren heb ik besloten om weer eens wat streamers te proberen in de forelvijver. Nu is het grootste deel van mijn vliegendoos gevuld met mooie grote streamers zowel felle als wat natuurlijke kleuren. Echter lijken deze streamers vaak nergens op. Het zijn veelal wooly buggers Of andere strakke patroontjes. 

Nu heb ik in een van mijn eerdere berichten "Mag het wat minder?" wat streamers getoond die al wat meer op een insect lijken.  Ik wil daar graag nog een patroon aan toevoegen.Op sommige dagen laten de forellen alle felle kleuren links liggen en bijten ze alleen in natuurlijke kleuren zoals, Zwart, Bruin, Olijf en Tan. 


Dit patroontje heeft voor veel aanbeten van zalmforellen gezorgd gisteren. Ik zeg aanbeten omdat tot drie keer toe op het laatste moment de haak uit de bek schoot. Erg jammer maar toch een leuk gevecht gehad met een paar grote jongens. 

Nu is in deze vlieg een partridge veertje verwerkt. Helaas zijn deze vrijwel niet meer te verkrijgen in Nederland omdat de patrijs beschermd is. Mocht je door deze veertjes heen zijn kan je ook Mallard Flank gebruiken. Dit is een goed alternatief voor het maken van pootjes. 

Bindinstructie


Haak: TMC 5262 maat 10
Oog: Chainbeat 
Staart: Marabou Olive
Body: Marabou Olive
Rib: Koperdraad
Dekschild: Fazantenveer
Pootjes: Partridge veer of Mallard Flank
Dubbing: Hare's ear Olive

Zet de draad op de haak bij het haakoog.

Bind net iets achter het haakoog de chainbead in met 8tjes. 

Ga nu met de draad naar achteren en zet een dun staartje van marabou op. 

Bind nu de koperdraad in en ga met de draad naar de staart van de vlieg. Pak een bosje marabou en bind deze bij het dunne deel in. 

Draai het bosje marabou zodat het stevig word en wikkel hier vervolgens de body van. Wikkel tot ongeveer een halve cm voor de chainbeats en zet vast. 

Draai nu in tegengestelde richting het koperdraad op de body. 

Zet nu een lang bosje fazantenfibers vast voor het dekschild. 

Maak een dikke body van de hazendubbing. Bind achter de oogjes nu een bosje Mallard of partrige veren in. 

Trek het dekschild naar voren en zet vast achter de oogjes met twee a drie slagen. 

Ga nu met de binddraad om de oogjes heen naar het haakoog. 

Trek de fazantenfibers over de chainbeats en zet vast bij het haakoog. 

Bind de vlieg af. 

Haal de vlieg met trage rukjes binnen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Streamers voor de Forelvijver

Forel Streamers   Het vliegvissen in de forelvijver vind ik ontzettend leuk. Ik doe dit ongeveer één keer in de maand. Nou heb ik niet veel problemen met het vangen van de forel op de vlieg. Wel zie ik de vliegvissers naast mij soms wat zuur kijken omdat het niet lukt. Zij hebben wat streamers gekocht in de plaatselijke viswinkel en proberen deze dan uit. Vaak resulteert dit in een middag vloeken en zuchten. Ik kijk dan altijd even om me heen of het misschien aan de manier van werpen ligt of het materiaal dat ze gebruiken. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet het geval is. Nu wordt mij vaak gevraagd welke streamers werken en hoe ik dat weet. Hoe weet je welke streamers werken? Dit is vrij makkelijk. Vaak staan er vissers met een net vol forel langs de kant. Zij gebruiken vaak powerbait of iets anders met een kleurtje. Ik ga dan altijd even langs om te vragen welke kleur zij gebruiken. Meestal geven ze geen antwoord als ze zien dat jij ook met je werphengel gaa

De Ourthe 2017

De Ourthe eind september Last minute heb ik besloten toch nog een aantal dagen te gaan vissen aan de Ourthe. Ondanks de regenachtige weken probeerde ik een geschikte periode te vinden met een beetje zon. Dagen lang hield ik buienradar in de gaten en keek ik mij scheel op de waterstanden. De week van 18 september zag er veel belovend uit. Wat een prachtige week bleek dit te zijn. Alleen de dinsdag een beetje regen (hooguit 5 minuten) en de rest van de week prachtig zonnig weer met hier en daar een wolkje.  Ik ga altijd goedkoop met de tent. Ondanks de koude nachten was het redelijk uit te houden. En dan nu het visverslag! Dag 1  Ik stapte de rivier in en begon direct een aantal stenen om te draaien om te zien welke insecten op dit moment aanwezig waren. In mijn vest heb ik een aantal insecten potjes zitten zodat ik deze goed kan bestuderen en vervolgens terug kan zetten.  Zwarte steenvlieg   -    BWO   -    Cream Caddis pupa Het linker insect heb ik niet goed ku

Vliegvislijnen voor forelvijvers duur vs goedkoop

De Vliegvislijn test (Links: SA Still Water 69,95   Rechts: A&M Clear Intermediate 13,95) Onlangs heb ik bij amfishingtackle een intermediate clear vliegvislijn besteld. Ik was al in het bezit van een een dergelijke lijn van het merk Scientific Anglers (Still Water), echter was de lijn van A&M zo goedkoop dat ik deze niet kon laten liggen. Ook was ik zeer nieuwsgierig naar het kwaliteitsverschil. Afgelopen zaterdag ben ik wezen vissen in de forelvijver en kon ik deze lijnen dus mooi even testen. In de forelvijver gebruik ik eigenlijk altijd een clear intermediate. Ik merk toch dat als je met een streamer vist dit soort lijn het beste werkt. Wat is nu belangrijk in een vliegvislijn? Persoonlijk beoordeel ik een lijn altijd op de volgende punten: - Soepelheid (tijdens werpen en inslag op het water) - Geheugen - Duurzaamheid - Textuur Dan nu de vergelijking: Soepelheid Hier kan ik vrij kort over zijn. Beide lijnen werpen echt heerlijk en slaan m