Doorgaan naar hoofdcontent

Verbetering

Mug Emerger


Uiteraard zijn patronen altijd voor verbetering vatbaar. Nu kijk ik altijd kritisch naar mijn eigen patronen. Zo kwam ik op een verbetering voor een van mijn eerder beschreven patronen. In de post "succesvolle vijand" heb ik een patroon beschreven van een muggenlarve die uitkomt op het water. Dit is een patroon die je snel kan binden en goed vangt. Na wat kijken en ervaren heb ik dit patroon weten te verbeteren naar een patroon dat nog veel beter vangt. Zelfs deze koudere dagen werkt het erg goed. Vaak zie je rond een uur of 13:00 dat de vissen hier wat meer activiteit vertonen. Dit komt ook mede door de warme zon op het water. 
Met dit verbeterde patroontje lukt het mij om elke keer weer met gemak wat grotere vissen uit het water te trekken. En dan snel weer naar binnen want het is toch vrij fris!


In tegenstelling tot mijn andere patronen duurt het wat langer om deze te maken en is het ook  prutsen op een kleine haak. 


Bindinstructie


Haak: TMC 2487 #16
Bindraad: Bruin 8/0
Body: Peacock quil 
Thorax: Pauwenfiber
Vleugel: Bruine CDC
Hackle: Grizzly 


Zet de draad op de haak en bedek 2/3 van de haak. Laat 2 mm achter het haakoog open.

Zet de Quil op de haak. Wikkel deze tot 4 mm voor het haakoog. 

Zet de bruine CDC veer in. Met de veerpunt naar achteren. 

Zet een kleine grizzly hackle in.

Zet een pauwenfiber in. Wikkel deze tot aan het haakoog

Hackle nu met de grizzly naar voren. Hackle niet te dik!

Klap nu de CDC veer naar het haakoog toe en zet deze vast. Wikkel een paar keer onder de CDC veer zodat deze wat omhoog gaat staan. 

Even afbinden en klaar ben je!

Werp deze emerger tussen de actieve vissen en je zult zien dat je niet eens tijd hebt om met je ogen te knipperen. 

Nu ik een paar van deze emergers heb gebonden merk ik dat de nymph Haak van A&M maatje 16 net iets beter geschikt is. Deze is namelijk net een slagje groter dan de TMC 2487. Dit maakt het binden net iets makkelijker.

Nog makkelijker

Een nog veel simpelere versie is een "Zebra Midge". Deze bestaat uit een lijfje van zwarte bindraad en een stukje zilvertinsel (Plat) erom gewikkeld. Als vleugel gebruik je een CDC veertje. 

Nu wil ik graag een wat natuurlijkere uitstraling en gebruik ik haren van een zwijn. een donkere en een witte erom heen gewikkeld. 

Bindinstructie

Haak: A&M nymph #16 t/m 18 
Bindraad: Zwart 8/0
Lijfje: Donkere en witte zwijn haar
Vleuger: CDC natural veer

Zet de draad op de haak. 

Bind onderaan de twee haren in van een zwijn. 

Bedek de hele haak met de donkere haar en zet deze vast

Rib nu het lijfje met de witte haar. 

Bind een CDC veertje naar achteren in. 

Even afbinden en klaar ben je. 

Geef af en toe een klein rukje aan je lijn om deze vlieg wat beweging te geven. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Streamers voor de Forelvijver

Forel Streamers   Het vliegvissen in de forelvijver vind ik ontzettend leuk. Ik doe dit ongeveer één keer in de maand. Nou heb ik niet veel problemen met het vangen van de forel op de vlieg. Wel zie ik de vliegvissers naast mij soms wat zuur kijken omdat het niet lukt. Zij hebben wat streamers gekocht in de plaatselijke viswinkel en proberen deze dan uit. Vaak resulteert dit in een middag vloeken en zuchten. Ik kijk dan altijd even om me heen of het misschien aan de manier van werpen ligt of het materiaal dat ze gebruiken. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet het geval is. Nu wordt mij vaak gevraagd welke streamers werken en hoe ik dat weet. Hoe weet je welke streamers werken? Dit is vrij makkelijk. Vaak staan er vissers met een net vol forel langs de kant. Zij gebruiken vaak powerbait of iets anders met een kleurtje. Ik ga dan altijd even langs om te vragen welke kleur zij gebruiken. Meestal geven ze geen antwoord als ze zien dat jij ook met je werphengel gaa

De Ourthe 2017

De Ourthe eind september Last minute heb ik besloten toch nog een aantal dagen te gaan vissen aan de Ourthe. Ondanks de regenachtige weken probeerde ik een geschikte periode te vinden met een beetje zon. Dagen lang hield ik buienradar in de gaten en keek ik mij scheel op de waterstanden. De week van 18 september zag er veel belovend uit. Wat een prachtige week bleek dit te zijn. Alleen de dinsdag een beetje regen (hooguit 5 minuten) en de rest van de week prachtig zonnig weer met hier en daar een wolkje.  Ik ga altijd goedkoop met de tent. Ondanks de koude nachten was het redelijk uit te houden. En dan nu het visverslag! Dag 1  Ik stapte de rivier in en begon direct een aantal stenen om te draaien om te zien welke insecten op dit moment aanwezig waren. In mijn vest heb ik een aantal insecten potjes zitten zodat ik deze goed kan bestuderen en vervolgens terug kan zetten.  Zwarte steenvlieg   -    BWO   -    Cream Caddis pupa Het linker insect heb ik niet goed ku

Vliegvislijnen voor forelvijvers duur vs goedkoop

De Vliegvislijn test (Links: SA Still Water 69,95   Rechts: A&M Clear Intermediate 13,95) Onlangs heb ik bij amfishingtackle een intermediate clear vliegvislijn besteld. Ik was al in het bezit van een een dergelijke lijn van het merk Scientific Anglers (Still Water), echter was de lijn van A&M zo goedkoop dat ik deze niet kon laten liggen. Ook was ik zeer nieuwsgierig naar het kwaliteitsverschil. Afgelopen zaterdag ben ik wezen vissen in de forelvijver en kon ik deze lijnen dus mooi even testen. In de forelvijver gebruik ik eigenlijk altijd een clear intermediate. Ik merk toch dat als je met een streamer vist dit soort lijn het beste werkt. Wat is nu belangrijk in een vliegvislijn? Persoonlijk beoordeel ik een lijn altijd op de volgende punten: - Soepelheid (tijdens werpen en inslag op het water) - Geheugen - Duurzaamheid - Textuur Dan nu de vergelijking: Soepelheid Hier kan ik vrij kort over zijn. Beide lijnen werpen echt heerlijk en slaan m