Doorgaan naar hoofdcontent

Snoeken met een nieuwe set

Nieuwe set 


Twee weken geleden heb ik besloten om maar eens een nieuwe snoekset aan te schaffen. Tot op heden heb ik het prima gered met mijn #6 en redelijk lichte streamers. Ik hoor vaak om mij heen dat je voor snoek toch echt wel een aftma 8 of meer nodig moet hebben. Daar ben ik het niet mee eens. Voor de standaard polder/sloot snoek kan je prima vissen met een aftma 6 mits je niet al te zware streamers gebruikt. Maar nu ik wilde toch eens een mooie snoekset voor het geval ik op de wat grotere snoeken wil gaan jagen. 

Omdat deze wens vrijwel tegelijk met mijn verjaardag viel was het cadeau natuurlijk voor de hand liggend. 

Een mooie TFO hengel #8, Airflo lijn en orvis reel zijn nu in mijn bezit. 


En dit moet getest worden natuurlijk! Een mooi excuus was het deelnemen aan de jaarlijkse snoektour van het vliegvisforum. Dit jaar vond het plaats in Mastenbroek (Vlakbij Zwolle). Met de mooie weteringen, bruggetjes en duikers bood deze locatie meer dan genoeg snoek. Helaas was deze wel wat lastig te vangen vanwege het aanhoudende warme weer, maar mij ging het vooral om het uitproberen van mijn nieuwe set. 

Een korte samenvatting van mijn eerste reacties

Een geweldige set! De hengel voelt heerlijk, niet te stug maar ook niet te flexibel waardoor het lastiger zou worden om de grotere streamers te werpen. De lijn voelt goed aan. Je voelt elke aanbeet direct en zelfs wanneer de snoek mist (Helaas drie keer moeten meemaken). Ik weet dat ik op mijn blog altijd zeer positief ben over de lijnen van A&M en ik weet ook wel zeker dat als deze lijn moet worden ingewisseld ik voor een A&M lijn ga, maar mijn verjaardag was een prima excuus om eens een wat duurdere lijn aan te schaffen. Als laatste is de reel aan de beurt. De reel zelf koste maar 90 euro en is dit geld meer dan waard. Hij doet wat hij moet en en doet dat zeer soepel met een uitstekende instelbare slip. Kort om, Ik ben zeer tevreden!

Nu heb ik tijdens de snoekdag van het forum een snoek mogen landen. Geen grote of geweldige (45 cm) maar wel een van de weinige snoek vangsten van de dag. En ik ben zeer blij met deze kleine rover want hij bood meer dan genoeg weerstand waar ik veel lol aan heb mogen beleven. 




Natuurlijk was dit een van de meest ideale plekken om rustig op snoek te kunnen vissen. Helaas was dit voor mij meer dan een uur rijden dus is het niet mogelijk om dit heel vaak te kunnen herhalen. Daarom ging ik de volgende maandag direct even aan de slag in de sloot onder mijn flat. Met behulp van mijn eerder opgestelde viskaart wist ik direct waar ik moest zoeken (in theorie dan). Gelukkig bleek mijn kaart uiterst betrouwbaar en zat de snoek precies waar ik mijn rode stip heb geplaatst.

Een mooie snoek van 70 cm was dan ook het resultaat. Vlak voor de kant werd mijn streamer bruut gegrepen en, waar ik iets teleurgesteld was omdat dit naar mijn idee een kort gevecht zou worden, stelde deze snoek mij niet teleur. Alsof hij mijn gedachten had gelezen nam de snoek een flinke run richting het midden van het water en zag ik bijna driekwart van mijn lijn achter de vis aan gaan. Niet geweldig groot maar in het bezit van een bijna onuitputbare bron van uithoudingsvermogen en kracht heb ik veel plezier mogen beleven aan deze vis.




Beide snoeken heb ik, net als de eerder gevangen snoek, op dezelfde streamer gevangen. De geel met oranje bucktailstreamer heeft bewezen een geweldige vanger te zijn. Natuurlijk heb ik meerdere streamers in mijn bezit maar zolang deze geel/oranje streamer blijft vangen zit deze standaard aan mijn titanium onderlijntje met swivel. 


Deze streamer heeft mij in twee weken tijd al meer snoek opgeleverd dan dat ik in de afgelopen twee jaar heb gevangen met een blinkertje of plug. Ik heb deze streamer in meerdere kleuren. Geel/oranje, chartreuse/oranje en oranje/geel en compleet wit. Tot nu toe werkt de geel/oranje streamer (op foto) het beste en blijkt vrijwel onweerstaanbaar te zijn. 

In mijn volgende post zal ik weer iets nieuws brengen. Namelijk een stap voor stap bindpatroon van deze streamer. Ik heb dit nog niet eerder gedaan op mijn blog maar wil dit voortaan wel gaan doen met alle patronen die ik in de toekomst zal posten. Ik heb dit besloten omdat ik vaak van de beginnende binder vragen krijg over de bindtechnieken en de beschreven stappen. Om mijn blog ook voor deze groep aantrekkelijker te maken zal ik dus niet alleen de bindstappen beschrijven maar ook fotograferen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Streamers voor de Forelvijver

Forel Streamers   Het vliegvissen in de forelvijver vind ik ontzettend leuk. Ik doe dit ongeveer één keer in de maand. Nou heb ik niet veel problemen met het vangen van de forel op de vlieg. Wel zie ik de vliegvissers naast mij soms wat zuur kijken omdat het niet lukt. Zij hebben wat streamers gekocht in de plaatselijke viswinkel en proberen deze dan uit. Vaak resulteert dit in een middag vloeken en zuchten. Ik kijk dan altijd even om me heen of het misschien aan de manier van werpen ligt of het materiaal dat ze gebruiken. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet het geval is. Nu wordt mij vaak gevraagd welke streamers werken en hoe ik dat weet. Hoe weet je welke streamers werken? Dit is vrij makkelijk. Vaak staan er vissers met een net vol forel langs de kant. Zij gebruiken vaak powerbait of iets anders met een kleurtje. Ik ga dan altijd even langs om te vragen welke kleur zij gebruiken. Meestal geven ze geen antwoord als ze zien dat jij o...

De Ourthe 2017

De Ourthe eind september Last minute heb ik besloten toch nog een aantal dagen te gaan vissen aan de Ourthe. Ondanks de regenachtige weken probeerde ik een geschikte periode te vinden met een beetje zon. Dagen lang hield ik buienradar in de gaten en keek ik mij scheel op de waterstanden. De week van 18 september zag er veel belovend uit. Wat een prachtige week bleek dit te zijn. Alleen de dinsdag een beetje regen (hooguit 5 minuten) en de rest van de week prachtig zonnig weer met hier en daar een wolkje.  Ik ga altijd goedkoop met de tent. Ondanks de koude nachten was het redelijk uit te houden. En dan nu het visverslag! Dag 1  Ik stapte de rivier in en begon direct een aantal stenen om te draaien om te zien welke insecten op dit moment aanwezig waren. In mijn vest heb ik een aantal insecten potjes zitten zodat ik deze goed kan bestuderen en vervolgens terug kan zetten.  Zwarte steenvlieg   -    BWO   -    Cream ...

Vlieg voor Ruisvoorn

Vangt Ruisvoorn Simpeler kan ik het niet omschrijven. Deze vlieg is echt een aanwinst voor elke vliegendoos. Vooral de Ruisvoorn pakt deze vlieg vrijwel direct zodra deze op het water land. Een heel fijn pluspunt is dat deze vlieg zeer eenvoudig te binden is! Dit patroon komt uit het boek "CDC Evolution" en wordt daar de "Arpo"genoemd. In het boek binden ze de vleugel helemaal naar achteren en laten ze geen CDC naar achteren uitsteken. Zelf heb ik gemerkt dat het patroon beter functioneert met de vleugel recht omhoog en met 1 a 2 uitstekende strengen CDC. De beste kleur tot nu toe is natural grey. Bindinstructie: Haak: TMC 100 #16  Bindraad: Grijs Veer: CDC natral grey  Zet de draad op de haak tot aan de haakbocht.  Pak een langere CDC veer en bind deze in aan de punt van de veer (bovenkant).  Wikkel de veer om de haak naar voren tot aan 2 mm van het oog. Bind het hier vast. Knip de dikke onderkant van de CDC veer af en pak alle fi...