Doorgaan naar hoofdcontent

Ochtendje Maasvlakte

De eerste Zeebaars


Het was vroeg vanochtend. Ik woon namelijk niet in de buurt van Rotterdam. Om 4:00 am uit de veren en de spullen inpakken. Alles snel in de auto, even nog een kop koffie en op naar de Maasvlakte. Ik moet heel eerlijk bekennen dat vandaag niet de eerste keer is dat ik naar de Maasvlakte afreis. Gisteren was het namelijk ook al zo vroeg en dezelfde bestemming alleen met een resultaat dat ik snel wilde vergeten. Ik moest en zou een zeebaars vangen! Dus de volgende dag (vandaag) gewoon weer vroeg er uit. 

In een eerdere post kon je lezen dat ik al enigszins druk bezig was met een voorraad zeebaars vliegen te binden. Nu ben ik altijd overtuigd van mijn eigen bindkunsten maar voor alle zekerheid toch een aantal vliegen aangeschaft bij de specialist op dit gebied. Ik heb het natuurlijk over Dyckers. Niet alleen de vliegen maar ook de stripping basket en de Airlflo lijn zijn hier aangeschaft. 

De eerste dag (dinsdag) was een dag om snel te vergeten. Waarom schrijf ik er over? Omdat van deze fouten er een hoop te leren valt. Het doelloos en lukraak je streamer in het water gooien heeft in niets geresulteerd. In mijn gedachte leek ik heel doelgericht te werk te gaan, echter was het resultaat een onwaardig zeemansgraf voor 7 streamers, 3 leaders en bijna nog mijn Airflo lijn. Overal leek er wel iets onder water verstopt te zitten waar je flink vast in kan komen te zitten. Het werpen van de kribben was op zich een beter idee als er geen al te grote schepen langs varen. Na 3 keer een flinke schep water in mijn laarzen te hebben gekregen was het toch wel tijd om het waadpak aan te trekken. Tevens begonnen de kribben ook langzaam te verdwijnen door het hoge water. 
Gelukkig was ik dan wel verstandig genoeg om mij niet op de kribben te begeven toen deze bijna verdwenen waren. 

Gelukkig had ik dag 2 nog. Op deze dag besloot ik op advies van Martin hengelsport het op een andere stek te proberen met tevens iets anders aan de leader. Ik had dinsdag nog even snel het besluit genomen om wat barred craftfur aan te schaffen. Hier heb ik die avond nog even snel wat shrimps van gebonden. Een zeer simpel patroon waar je er zo even een groot aantal van kan binden. Ik heb ze niet al te groot gemaakt (haakmaat 4). 

Na twee worpen op de juiste plek was het dan ook raak. Een korte tik en vervolgens een harde run van deze mooie zeebaars. de blijdschap en enthousiasme resulteerde bijna in een valpartij op de gladde rotsen, maar ik herstelde snel en haalde de mooie vis binnen. 


Deze tweede dag heeft de eerste geheel goed gemaakt. Snel heb ik weer wat nieuwe streamers bij Dyckers besteld en zelf direct wat shrimps bij gebonden. 


Benodigdheden:


Haak: Zoutwater haak #4  
Binddraad: GSP 
Ogen: Shrimp Eyes (of gewoon zelf maken van een stukje dik draad smelten)
Lijf: barred Craft fur

Zoals ik al zei is dit een vrij makkelijk te maken patroon. Pak een dikke pluk craft fur en bind deze in bij de haakbocht. Bind nu de twee oogjes in.

Maak nu een lus van je binddraad en verdeel de haren gelijk over de lengte van de lus. Even goed draaien en wat uitborstelen met een tandenborstel.

Nu wikkel je het om de haak richting het haak oog. wrijf tijdens het wikkelen de haren steeds wat naar voren richting de ogen.

afbinden en een drupje lijm op de knoop. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Streamers voor de Forelvijver

Forel Streamers   Het vliegvissen in de forelvijver vind ik ontzettend leuk. Ik doe dit ongeveer één keer in de maand. Nou heb ik niet veel problemen met het vangen van de forel op de vlieg. Wel zie ik de vliegvissers naast mij soms wat zuur kijken omdat het niet lukt. Zij hebben wat streamers gekocht in de plaatselijke viswinkel en proberen deze dan uit. Vaak resulteert dit in een middag vloeken en zuchten. Ik kijk dan altijd even om me heen of het misschien aan de manier van werpen ligt of het materiaal dat ze gebruiken. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet het geval is. Nu wordt mij vaak gevraagd welke streamers werken en hoe ik dat weet. Hoe weet je welke streamers werken? Dit is vrij makkelijk. Vaak staan er vissers met een net vol forel langs de kant. Zij gebruiken vaak powerbait of iets anders met een kleurtje. Ik ga dan altijd even langs om te vragen welke kleur zij gebruiken. Meestal geven ze geen antwoord als ze zien dat jij ook met je werphengel gaa

De Ourthe 2017

De Ourthe eind september Last minute heb ik besloten toch nog een aantal dagen te gaan vissen aan de Ourthe. Ondanks de regenachtige weken probeerde ik een geschikte periode te vinden met een beetje zon. Dagen lang hield ik buienradar in de gaten en keek ik mij scheel op de waterstanden. De week van 18 september zag er veel belovend uit. Wat een prachtige week bleek dit te zijn. Alleen de dinsdag een beetje regen (hooguit 5 minuten) en de rest van de week prachtig zonnig weer met hier en daar een wolkje.  Ik ga altijd goedkoop met de tent. Ondanks de koude nachten was het redelijk uit te houden. En dan nu het visverslag! Dag 1  Ik stapte de rivier in en begon direct een aantal stenen om te draaien om te zien welke insecten op dit moment aanwezig waren. In mijn vest heb ik een aantal insecten potjes zitten zodat ik deze goed kan bestuderen en vervolgens terug kan zetten.  Zwarte steenvlieg   -    BWO   -    Cream Caddis pupa Het linker insect heb ik niet goed ku

Vliegvislijnen voor forelvijvers duur vs goedkoop

De Vliegvislijn test (Links: SA Still Water 69,95   Rechts: A&M Clear Intermediate 13,95) Onlangs heb ik bij amfishingtackle een intermediate clear vliegvislijn besteld. Ik was al in het bezit van een een dergelijke lijn van het merk Scientific Anglers (Still Water), echter was de lijn van A&M zo goedkoop dat ik deze niet kon laten liggen. Ook was ik zeer nieuwsgierig naar het kwaliteitsverschil. Afgelopen zaterdag ben ik wezen vissen in de forelvijver en kon ik deze lijnen dus mooi even testen. In de forelvijver gebruik ik eigenlijk altijd een clear intermediate. Ik merk toch dat als je met een streamer vist dit soort lijn het beste werkt. Wat is nu belangrijk in een vliegvislijn? Persoonlijk beoordeel ik een lijn altijd op de volgende punten: - Soepelheid (tijdens werpen en inslag op het water) - Geheugen - Duurzaamheid - Textuur Dan nu de vergelijking: Soepelheid Hier kan ik vrij kort over zijn. Beide lijnen werpen echt heerlijk en slaan m