Doorgaan naar hoofdcontent

De eerste vlieg

De eerste vlieg

Nu dan een paar simpele vliegen en nymphen om mee te beginnen. Als eerste zal ik een vlieg laten zien die mij nog nooit in de steek heeft gelaten. Deze vlieg is gebaseerd op de “Iron Blue Dun”. In welk seizoen dan ook, waar dan ook, deze vlieg vangt altijd. Hij is wel op een zeer kleine haak gebonden, namelijk een maatje 22. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze vlieg groter te binden. Al zou ik niet verder gaan dan een maat 14 haak. Deze vlieg is uitermate geschikt voor rivieren, meren en natuurlijk gewoon in de sloot!


Als eerste een lijstje met benodigdheden:

-          Haak maat 22 tot 14

-          Grijze dubbing

-          Witte of grijze CDC ( Cull de canard )

-          Grijze binddraad

-          Rode dubbing of een stukje rood draad




Bindinstructie:

Bind de grijze binddraad vast op de haak

Pak een grijze of witte CDC veer en strijk met je vingers alle uiteinden recht naar boven.

Leg de veer op het einde van de haak om de staart in te binden.

Bind de staart stevig vast en verwijder het overige deel van de veer.

Bind nu het stukje rode draad in achter de staart of doe de rode dubbing op de draad.

Maak vanaf de staart naar voren een klein stukje rood. Maak dit stuk niet te groot. Het gaat om een rood puntje achter de staart.

Doe vervolgens de grijze dubbing op de binddraad en maak hier het lijfje van. Let goed op dat ook het rode gedeelte en het grijze gedeelte van dun naar dik loopt vanaf de staart.

Maak het lichaampje tot op ongeveer 3 millimeter vanaf het haakoogje.

Pak vervolgens nog een CDC veer of pak het afgeknipte stukje CDC veer, en bid deze bovenop de haak in. Zorg ook dat deze goed strak zit.

Knip het overige stukje veer weer af en bind de vlieg af.

Zorg met het aflakken dat er niet te veel varnish op de veer komt. Dit gaat ten koste van het drijfvermogen.
Een leuke en goed vangende variatie voor deze vlieg is om het kleine stukje rode dubbing net achter de grote pluk CDC in te binden. Vanaf de staart dus gewoon grijs, en naar het einde het rode stukje. De grote pluk CDC in binden en dan afbinden. Vangt echt super in de zomer.

Visinstructie:

Laat deze vlieg lekker op het water liggen. Geef af en toe een klein rukje aan de lijn zodat het lijkt alsof er iets levends op het water ligt. De vissen zullen al snel geïnteresseerd zijn. Bij een stevige wind op het water heeft deze vlieg echter al snel minder effect, omdat de golfen in het water de vlieg bijna onzichtbaar maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Streamers voor de Forelvijver

Forel Streamers   Het vliegvissen in de forelvijver vind ik ontzettend leuk. Ik doe dit ongeveer één keer in de maand. Nou heb ik niet veel problemen met het vangen van de forel op de vlieg. Wel zie ik de vliegvissers naast mij soms wat zuur kijken omdat het niet lukt. Zij hebben wat streamers gekocht in de plaatselijke viswinkel en proberen deze dan uit. Vaak resulteert dit in een middag vloeken en zuchten. Ik kijk dan altijd even om me heen of het misschien aan de manier van werpen ligt of het materiaal dat ze gebruiken. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet het geval is. Nu wordt mij vaak gevraagd welke streamers werken en hoe ik dat weet. Hoe weet je welke streamers werken? Dit is vrij makkelijk. Vaak staan er vissers met een net vol forel langs de kant. Zij gebruiken vaak powerbait of iets anders met een kleurtje. Ik ga dan altijd even langs om te vragen welke kleur zij gebruiken. Meestal geven ze geen antwoord als ze zien dat jij ook met je werphengel gaa

De Ourthe 2017

De Ourthe eind september Last minute heb ik besloten toch nog een aantal dagen te gaan vissen aan de Ourthe. Ondanks de regenachtige weken probeerde ik een geschikte periode te vinden met een beetje zon. Dagen lang hield ik buienradar in de gaten en keek ik mij scheel op de waterstanden. De week van 18 september zag er veel belovend uit. Wat een prachtige week bleek dit te zijn. Alleen de dinsdag een beetje regen (hooguit 5 minuten) en de rest van de week prachtig zonnig weer met hier en daar een wolkje.  Ik ga altijd goedkoop met de tent. Ondanks de koude nachten was het redelijk uit te houden. En dan nu het visverslag! Dag 1  Ik stapte de rivier in en begon direct een aantal stenen om te draaien om te zien welke insecten op dit moment aanwezig waren. In mijn vest heb ik een aantal insecten potjes zitten zodat ik deze goed kan bestuderen en vervolgens terug kan zetten.  Zwarte steenvlieg   -    BWO   -    Cream Caddis pupa Het linker insect heb ik niet goed ku

Vliegvislijnen voor forelvijvers duur vs goedkoop

De Vliegvislijn test (Links: SA Still Water 69,95   Rechts: A&M Clear Intermediate 13,95) Onlangs heb ik bij amfishingtackle een intermediate clear vliegvislijn besteld. Ik was al in het bezit van een een dergelijke lijn van het merk Scientific Anglers (Still Water), echter was de lijn van A&M zo goedkoop dat ik deze niet kon laten liggen. Ook was ik zeer nieuwsgierig naar het kwaliteitsverschil. Afgelopen zaterdag ben ik wezen vissen in de forelvijver en kon ik deze lijnen dus mooi even testen. In de forelvijver gebruik ik eigenlijk altijd een clear intermediate. Ik merk toch dat als je met een streamer vist dit soort lijn het beste werkt. Wat is nu belangrijk in een vliegvislijn? Persoonlijk beoordeel ik een lijn altijd op de volgende punten: - Soepelheid (tijdens werpen en inslag op het water) - Geheugen - Duurzaamheid - Textuur Dan nu de vergelijking: Soepelheid Hier kan ik vrij kort over zijn. Beide lijnen werpen echt heerlijk en slaan m